понеделник, 30 декември 2019 г.

ОТНОВО "РЕШИ СЕ И ЩЕ СИ СВОБОДЕН" на Габриела Цанева

В последните дни на 2019 г. издателство gabriell-e-lit осъществи второто издание на есеистично-публицистичния сборник на Габриела Цанева „Реши се и ще си свободен“.

Новото издание запазва композиционната структура на първото, както и автентичността на текстовете. Доколкото, обаче, по съществото си „Реши се и ще си свободен” е дневник (1989-2001), то сме преработили поетичните текстове от раздела „Врабче върху антената” като импресионистични фрагменти и сме ги вмъкнали хронологично в тъканата на цялостното произведение. 

А защо „Реши се и ще си свободен” отново? 

Трийсет години след началото на демократичните промени обществото е уморено и омерзено от онова, което се случи през тях и което вече е история. Има хора, които поставят под съмнение демокрацията като път за развитие, като система от институции и начин на мислене. Има хора, които отричат всичко постигнато, като отдалечаване от практиките на тоталитарните системи на миналото и изграждане на нова парадигма. 

Има такива, според които „всичко” е било предварително планирано и продиктувано „отгоре“, от „онези, които дърпат конците“, от „световната конспирация“. 

Някои смятат, че последните 30 години са грешка…

Може би всички те донякъде са прави, но в онези дни, преди 30 години, имаше нещо истинско, имаше общност от хора, които промениха света ни, завинаги. И ако някой мисли, че тази промяна не се е случила, че нищо не се е променило за добро, греши. А, че обществото, в което живеем, не е онова, което мечтахме… да, вярно е!

Реши се и ще си свободен, читателю! Свободата може да се вземе, но не може да се даде.

Надежда Александрова, редактор на второто издание на "Реши се и ще си свободен"

Няма коментари:

Публикуване на коментар